Företag‎ > ‎Lastcykel i företag‎ > ‎

Lastcyklar i Kungliga Djurgårdens förvaltning


Kungliga Djurgårdens förvaltning har nu fem lastcyklar som de anställda kan använda i parkdriften. Gräsklippare och handredskap kan köras ut med lastcykeln, med bättre framkomlighet och utan att störa besökarna i parken. Lastcyklarna är utrustade med el-assist och kan lasta 100kg. Cykla med lastcykel gör besök vid Södra Djurgården. I traditionell parkförvaltning används ofta mindre lastbilar och pickuper. Besökarna i Djurgårdens parker kan nu se lastcyklar med gräsklippare och grästrimmer på flaket. Gunnar Björkman är parkchef på Kungliga Djurgårdens förvaltning och tycker att lastcyklarna ökar framkomligheten och att besökarna i parken får en bättre upplevelse.

Parkchef Gunnar Björkman 


- Med bensindriven lastbil eller flakmoppe i parken kan besökarna ibland känna sig störda, men när vi kommer med en ljudlös lastcykel får vi tummen upp, säger Gunnar. Vi har 15 miljoner besökare på Södra Djurgården och deras upplevelse står i centrum.
De började med att samla personalen för ett test av lastcyklarna i Hagaparken. Styrningen uppför sig lite annorlunda på en lastcykel, och det var lite vingligt inledningsvis. Men de bestämde sig för att testa med fem lastcyklar med el-assist i parkförvaltningen. El-assisten har en sensor som känner av när cykeln trampas, och då ger elmotorn extra kraft i uppförsbackar och i motvind. Nu är personalen i en utvecklingsprocess, där de provar hur man kan lasta olika redskap, och vilka användningsområden som lastcyklarna passar bra till. De fem lastcyklarna är fördelade på Hagaparken, Ulriksdals slottsområde, norra och södra Djurgården. 
Rent ekonomiskt har en lastcykel lägre driftskostnad än en flakmoppe. Det finns heller ingen åldergräns för att köra lastcykel, och inget körkort krävs.

- I vårt uppdrag finns krav på att verksamheten ska belasta miljön så lite som möjligt säger trädgårdsmästaren Kerstin Ekholm. Det kan vara smidigt att använda lastcykeln för uppdrag i närområdet, med gräsklippare och el-trimmer. 
Trädgårdsmästare Annelie Medin vid Ulriksdal.

Länk till Kungliga Djurgårdens förvaltning


Comments