Cykelbudet i Linköping


Cykla med lastcykel träffar Leif Nilsson som driver företaget Cykelbudet i Linköping. De startade 1994 och Leif har cykeltransport i blodet, morfar körde budcykel för stadsbudet på 40-talet.


Lastcykel Leffe Nilsson


Jag är på besök i Linköping och får syn på en Bullitt lastcykel med paket på flaket. Efter en språngmarch och några rop får jag stopp på Leif. Jag får lära mig lite om cykelbudets historia. Leif började som cykelbud 1994.
 - Jag bodde på landet och cyklade tre mil till skolan varje dag, en halvtimme innan bussen gick säger Leif. Under gymnasietiden startade Leif egen verksamhet som cykelbud. De var då två som körde transporterna och hade fullt upp. På den tiden var  internet ganska nytt och med låg kapacitet, ett vanligt uppdrag var att köra filmnegativ till scanner för reklambyråer. Sedan skulle originalet budas till kunden. Resebiljetter budades ofta från resebyråer. En period hade de en filial i Norrköping, och de var tre till fyra cykelbud på heltid.


Lastcykel Leffe Nilsson


Idag kör Leif själv i firman, det mesta är postjobb på fasta turer. Kunderna är banker och stora statliga företag. I början var miljöprofileringen viktig för företagen, idag är det viktigaste att kunden vet att tjänsten blir rätt utförd. Leif har lång personlig relation med kunderna. Det kan vara viktiga paket som bara måste iväg, och snabba personliga tjänster utan mellanhänder. Att köra cykeltransport i Linköping fungerar bra, centrum är ganska litet. 

Lastcykeln är även praktisk att använda privat, att åka och handla med t.ex. 
- Cyklingen har blivit en livsstil säger Leif. Men 20 år av yrkesmässig cykeltransport sliter på knäna, så nu funderar jag på att skaffa el-assist till lastcykeln. 

Lastcykel Leffe Nilsson

Leif ser en del lastcyklar som används privat i Linköping, han gissar att det finns minst 4st tvåhjuliga lastcyklar av samma fabrikat som han själv kör. 
Hur var det nu med morfar som körde budcykel på 40-talet? Jo morfar hette Gerion Wedebro och arbetade på stadsbudskåren, och körde ut mjölk och specerier med paketcykel till välbeställda. 
- Morfar var stolt när jag startade firman som cykelbud säger Leif.

Comments