Kooptjänst kör transporter med lastcykel i Norrköping

Kooptjänst i Norrköping utvecklar nu transportservice med lastcykel. Potentialen är stor, lastcykeltransporterna kan utökas till fler städer i Östergötland. Kooptjänst tittar också på strukturella förändringar av transporter, som t.ex. anpassad omlastningscentral för "the last mile". 

Cykla med lastcykel ringer upp Christian Lind på Kooptjänst i Norrköping. Kooptjänst är ett nätverk i Östergötland som erbjuder ett brett utbud av tjänster. I de åtta kommunerna finns allt från trädgårdstjänst till webfilmer. Verksamheten bygger på socialt företagande och affärsutveckilng i kooperativ form. De finns i Katrineholm, Linköping, Norrköping, Kinds, Finspång, Vingåker, Ydre och Tranås.


Christian berättar att de har köpt in trehjuliga lastcyklar med skåp och el-assist. Samt en tvåhjulig Bullitt lastcykel som kanske ska utrustas med cykelsläp. De kommer även att använda lastcyklarna för transporter inom Kooptjänsts ordinarie verksamhet. T.ex. kan de transportera möbler till kund efter renovering. De har ett specialbyggt cykelsläp för att köra ut reparerade cyklar till kunderna. 
- Just nu startar vi upp verksamheten med lastcyklar säger Christian. Vi ska lacka om lastcyklarna i samma färg som vår logotyp. Vi kommer sen bjuda in lokala företagare och visa att det faktiskt går att frakta många sorters paket med lastcykel. 

Christian tror att det är viktigt att visa upp lastcyklarna för nya kunder. Det kan annars vara svårt att förstå vilka transporter en lastcykel klarar. De har också en idé att knacka dörr och visa upp verksamheten "live". Då kommer det också finnas broschyrer som förklarar verksamheten, och pressmeddelande kommer att skickas ut till media. 

Innan uppstarten hade Kooptjänst tagit del av erfarenheter hos andra cykelåkerier i Sverige. Christian säger också att det finns en tanke att när Kooptjänst använder lastcyklar för transporter, kan det inspirera andra företag i Östergötland. De har också kontakt med kommunen i Norrköping för att utveckla hållbara transporter med lastcyklarna. Det kan t.ex. innebära anpassning av omlastningscentral. Just nu är det en utvecklingsfas i Norrköping och Linköping, men de ser stora möjligheter att på sikt utvidga verksamheten med lastcyklar till de andra kommunerna i Östergötland.

- Cyklarna väcker helt klart uppmärksamhet i staden säger Christian. För företag med tydlig miljöprofil kan det kanske passa att annonsera på våra lastcyklar. 
Kooptjänst hemsidaComments