Förskola‎ > ‎Lastcykel i förskola‎ > ‎

Lastcyklar i förskolan i Hammarö kommun

Mörtvägens förskola har nu invigt sina nya lastcyklar. En hel förskole­avdelning kan nu åka på utflykt i de två lastcyklar som Hammarö kommun köpt in.


140930 Jon Jogensjö

Lastcyklarna är specialanpassade för förskoleverksamhet och kan skjutsa upp till åtta barn per cykel. 
- Vi blev så glada när detta blev klart. Lastcyklar har varit högt uppe på personalens önskelista i flera år, men det har inte funnits pengar tidigare, säger förskolechef Anne-Lise Rosenqvist. Med två cyklar innebär det att vi kan ta en hel avdelning på utflykt samtidigt. Det ger oss goda möjligheter att komma iväg lite längre från förskolan än när vi går med barnen.Det var förväntansfulla barn som fick vara med på premiärturen. Många glada miner och mycket fniss hördes när de cyklade iväg. Och lika nöjda var personalen som kunde konstatera att det var enklare att cykla på cyklarna än vad det såg ut innan. Det kommer säkert bli många turer på cyklarna framöver.

Förutom Mörtvägens förskola kommer även kommunens miljöinspektörer att prova en typ av lastcykel. De behöver ha en del utrustning med sig, som inte får plats på en standardcykel, vid olika provtagningar och livsmedelsinspektioner. Rehab-teamet kommer att prova en trehjulig lastcykel när de transporterar hjälpmedel till sina brukare.
- Avstånden på Hammarö är små och vi har ett väl utbyggt cykelvägsnät så förutsättningarna för att öka andelen cyklar i tjänsten är goda. Vi sparar på miljön och får en hälsoeffekt med att cykla i tjänsten, säger Bertil Ahlin som är miljösamordnare i Hammarö kommun.Lastcyklarna ska nu provas i de olika verksamheterna för att se vilka arbetsuppgifter och i vilka situationer de är lämpliga att använda. Lastcyklarna är finansierade via något som kallas Uppslaget i Hammarö kommun. Det är centrala pengar som anställda kan söka och som premierar goda idéer som effektiviserar och gör nytta i verksamheten på olika sätt. Bertil sökte och blev beviljad pengar till fyra cyklar - en tvåhjulig, en trehjulig lastcykel och två stycken dagislastcyklar för åtta barn.Länkar
Hammarö kommuns facebooksida
Sveriges ekokommuner http://www.sekom.se


Comments