Kommun/landsting‎ > ‎

Lastcykel i klimatkommunerna

Hur kan lastcykel vara en del av fossilfrihetslösningen för Klimatkommunerna?


Klimatkommunerna är en förening för kommuner, landsting och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete. Med regeringens utredning "Fossilfrihet på väg" finns stort fokus på hållbara transporter.
Upp till 30% av interna kommunala transporter i tätort kan ske fossilfritt med lastcykel redan idag med jämförelsevis små utvecklingskostnader. Framtiden är redan här.


Exempel

  • Göteborgs stad deltar i flera projekt där lastcykel är en del av lösningen för fossilfria transporter.
  • Hammarö kommun testar lastcykel till miljö- och byggförvaltning.
  • Alingsås kommun använder lastcykel i hemtjänsten.
  • Lastcykel i äldreomsorg.
  • Kommuner som startar "cykla till jobbet projekt" ger möjlighet för testpiloterna att prova lastcykel för vardagstransporter.
  • Växjö kommun har lastcykel för kommunanställda i tjänstefordonspoolen.


Potential


I nätverket cykla med lastcykel kan Klimatkommunerna hitta fakta och praktiska exempel på hur andra kommuner använder lastcykel för fossilfria transporter. Klimatkommunerna är varmt välkomna att delta i forum och twitterdiskussioner för att hitta och dela erfarenheter om fossilfria transporter med lastcykel.

Hemsidan samlar exempel på kommuner, företag och familjer som använder lastcykel.
Nätverket Cykla med lastcykel bedriver uppsökande påverkansarbete, men även på twitter och i forum på facebook, med politiker, organisationer, kommuner och landsting.

Använder din kommun lastcykel redan idag, men finns inte med som exempel på denna sida? Hör av dig!

Kontakta gärna Jon Jogensjö som driver nätverket Cykla med lastcykel med frågor, idéer och synpunkter om lastcykel i kommunal verksamhet. Maila till lastcykel@gmail.com eller ring på +46702693534.


Comments