Kommun/landsting‎ > ‎

Lastcykel i kommunal verksamhet

150424
Cykla med lastcykel föreslår lastcykel som sophämtarfordon i parkmiljö, till Södermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm

Move by bike slussen


140704
Höganäs kommun använder lastcykel för turistinformation, och gratis cykeltaxi.

140703
Örebro läns landsting ÖLL har två lastcyklar för interna transporter.140427
Cykla med lastcykel föreslår att lastcykel med el-assist används i cykeljouren i Stockholm. Uppdaterad m svar från Trafikkontoret.
140409
Göteborgs stad planerar att använda lastcykel för interna transporter

140403

Hammarö kommun söder om Karlstad i Värmland provar lastcykel som tjänstefordon för sina miljöinspektörer. 

Miljö och byggförvaltningen ska prova om lastcykel kan användas för de dagliga resorna. De ska köpa in en lastcykel och använda under ett helt år för att sedan utvärdera om fler lastcyklar ska köpas in. 

Miljöinspektörerna har oftast med sig ryggsäck, provtagningsväska, samt utrustning för provtagning, spett, stativ med mera. På en vanlig cykel är det svårt att få med allt, men med en lastcykel blir det lätt att lasta och utrustningen är väderskyddad.

Cykla med lastcykel får en kort pratstund med Hammarö kommuns miljösamordnare Bertil Ahlin. 
- Vi har inga större avstånd i kommunen, det är 8km till Karlstad. Det är ett platt landskap så vi behöver troligen inte ens el-assist. Om detta test fungerar bra har vi fler spännande idéer på hur lastcykel kan användas inom kommunal verksamhet säger Bertil.
150717
Lastcykel i mobilt bibliotek i Skärhamn på Tjörn

140624
Lastcykel i mobilt bibliotek på Ekerö
140428
Lastcyklar används i Lund i kommunal verksamhet. Redan 2009 köptes 15 lastcyklar in till verksamheten, nu finns 20st och fler är på gång.
140422
Trivector mäter hur kommuner arbetar för klimatsmarta transporter, med verktyget EcoMobilitySHIFT. Cykla med lastcykel föreslår implementering av lastcykel i kampanjen.
140404

Växjö kommun har el-assisterad lastcykel i cykelpoolen för kommunanställda.


Cykla med lastcykel ringer upp Mats Persson som är projektledare på tekniska förvaltningens trafikavdelning i Växjö. Han berättar om lastcykeln de köpt in som tjänstefordon. Den ingår i cykelpoolen som alla kommunanställda själva kan boka på sin dator. Det är en trehjulig lastcykel Christiania med el-assist.

Dessutom har Växjö kommun köpt in en lastcykel med extra stort lastutrymme, som kan lånas ut till kommunala arbetsplatser under två veckor. Då får de anställda en chans att prova på att cykla lastcykeln under en längre period och vänja sig vid hur lastcykeln fungerar. 
- Det skulle kunna vara tex hemtjänsten, om de vill prova att uträtta transporter där vanlig cykel inte har tillräcklig lastkapacitet, säger Mats Persson.Internationella erfarenheter


Lastcykel för renhållning i Oostende Belgien

Oostende Belgien