Lastcykel i mobilt bibliotek Tjörn


I Tjörns kommuns bibliotek används lastcykel och cykelsläp som mobilt bibliotek för att nå ut till fler användare. De kan köra ända ner på stranden och bara öppna locket, och locka nya besökare även till vanliga biblioteket. 


Lastcykel Christiania mobilt bibliotek


Cykla med lastcykel träffar Charlotte Fredin och Maria Eliasson som är 
bibliotekarier på biblioteket i Skärhamn i Tjörns kommun. De använder lastcykel och cykelsläp som mobilt bibliotek. De hade ett behov av att nå ut bättre till allmänheten med bibliotekets verksamhet. På Tjörn bor ca 15.000 invånare och på sommaren blir det dubbelt så många med alla besökare. Från början funderade Maria och Charlotte på flakmoppe som mobilt bibliotek, men det var dyrare och svårt att få tag på. De funderade även på att ha en liten biblioteksbåt för att kunna åka mellan de olika hamnarna. Första testet gjordes med två handdragna vagnar med böcker. Säsongen efter det köpte de in en trehjulig lastcykel och ett cykelsläp. 

Lastcykel Tjörn bibiotekNu kan de enkelt och snabbt komma ända ner på stranden och bara öppna locket, och sen är biblioteksverksamheten igång. Ibland parkerar de i hamnen. 
- Nu kan vi visa upp biblioteket där sommargästerna finns säger Charlotte. Men även för bofasta kan det vara ett bra sätt att uppmärksamma att det finns ett bibliotek.
De försöker vara med på de olika event och festivaler som äger rum i Skärhamn, som tex Frivolt, en ungdomsfestival, samt Träbåtsfestivalen. Bokutbudet kan på anpassas beroende på vilken event det är. Under träbåtsfestivalen laddar de upp med böcker om båtliv. 
Om de hade en bil skulle de vara tvungna att först lasta ur alla böcker, och sedan hitta en parkeringsplats, så lastcykeln är smidigare. Det gäller också att planera så det finns personal både på biblioteket och till det mobila biblioteket. Det är alltid två bibliotekarier som åker ut med lastcykelteamet. Det är en fördel att även personal utan körkort kan köra ut det mobila biblioteket.

Lastcykel Tjörn bibiotek 


Idén att använda lastcykel som mobilt bibliotek hittade de på nätet. Just denna modell Christiania eventbike hade färdiga hyllor och lådor, och då slapp de bygga om lastcykeln. Cykelsläpet är också av märket Christiania. Lastcykeln lastar 100kg i lådan, och har el-assist och skivbromsar. 
- Med el-assist kommer jag snabbt upp i bra fart säger Charlotte. Men det är skönt att cykla även utan el-assist, så jag slår på den bara när den behövs i backarna. 
Det kan vara tungt att svänga med full last i lådan, och i början är det bra att ta det lugnt tills tekniken sitter. Även på höst och vår kör de ut med lastcykeln, bara det är någorlunda bra väder. Om det regnar går det ofta att ställa upp det mobila biblioteket inomhus. 

Besökare lastcykel bibliotek Tjörn


Besökarna är ofta positiva. Ofta behöver bibliotekarierna tilltala de förbipasserande för att de ska stanna till och titta i utbudet. De som lånar böcker från lastcykeln kommer sedan till det vanliga biblioteket för att lämna tillbaka låneböckerna. Tjörns bibliotek har även en verksamhet där de kör ut böcker till de som inte själva kan ta sig till biblioteket, och då använder de lastcykeln.

Cykelsläpet

Cykelsläpet följer med samtidigt med lastcykeln. Det ger extra lastkapacitet. Just idag packas äldre tidskrifter för försäljning i cykelsläpet, och utsorterade äldre böcker som ska säljas. 

Lastcykel mobilt bibliotek Skärhamn


Mediabevakning

  • ST-tidningen
  • Hallandsposten


Länkar


Mer bilder


Lastcykel mobilt bibliotek Skärhamn

Lastcykel mobilt bibliotek Skärhamn
Bibliotekarier Maria Eliasson och Charlotte Fredin

Lastcykel mobilt bibliotek Skärhamn
Lastcykeln Christiania Event bike har färdiga system med uppfällbara hyllor

Skivbroms Christiania lastcykel event bike
Skivbromsar

växel Christiania lastcykel event bike
El-assist och utanpåliggande växlar


Comments