Lastcykelpool‎ > ‎Lastcykelpool‎ > ‎

Lastcykelpool Borås


Lastcykelpool startas av de boende i Målsryd, och blir först i kommunen att satsa på hållbara transporter med lastcykel.

Cykla med lastcykel ringer upp Benjamin Edlund i lilla Målsryd utanför Borås. Han är en i gänget som dragit igång en lastcykelpool i byn. Det började med ett behov av att kunna transportera både matkassar och större inköp. För att minska kostnaderna och för att få fler att upptäcka lastcykeln fördelar valde de att starta en lastcykelpool. Genom vägföreningen i byn sökte de stöd för finansieringen av Borås stad. Byn Målsryd blir först i Borås kommun att att starta ett projekt för hållbara transporter med lastcykel. 


Benjamin testar Bullitt


De har gått grundligt tillväga och provcyklat olika modeller. Nu lutar det mest åt en trehjulig Christiania lastcykel. De skulle nog själva välja en tvåhjulig, men de tror att det är lättare att få fler att börja använda lastcykeln med en trehjuling. 
- Det kan ge en känsla av större säkerhet säger Benjamin, även om vi själva tycker att en tvåhjuling är lika säker. 
De kommer att ha elassist på lastcykeln, terrängen är backig, och de tror att elassisten kommer att locka fler att använda lastcykeln. 


Benjamin testar Nihola


De andra i gruppen heter Kennet Öhlund och Anders Lornell. Tillsammans har de testat både Nihola, Riese & Muller och Christiania. Det har också varit viktigt att ha bra servicemöjligheter i närheten. 

De har redan en strategi för att starta upp lastcykelpoolen och locka många att prova. 

- Vi kommer att cykla runt med lastcykeln en solig dag när många är ute i trädgården säger Benjamin. Då kan alla passa på att provköra, och vi kan dela ut en folder med info. 
De har en idé om att placera lastcykeln centralt nära kyrkan. Kyrkan ligger dessutom bredvid förskolan, det är en medveten strategi att förskolan ska kunna testa att skjutsa barnen i lastcykeln. 

Till Borås är det 11 km, så det är en fullt möjlig sträcka att storhandla eller göra andra större inköp för byborna i Målsryd. För att vara med i lastcykelpoolen betalar man en årsavgift, sen kan man låna lastcykeln så mycket man vill. Före sommaren hoppas de att lastcykelpoolen är klar för första utlåningen. 

Gruppen hoppas också att lastcykelpoolen i Målsryd blir inspiration till Borås att satsa på hållbara transporter med  lastcyklar. I grannkommunerna Ulricehamn och Tranemo finns redan projekt där kommunens invånare kan testa lastcykel. 


Benjamin Edlund


LänkarComments