Lastcykelpool‎ > ‎Lastcykelpool‎ > ‎

Lastcykelpool i cykelhuset Klippern i Malmö


Lastcyklar är en viktig del i pilotprojektet Klippern 4 i Malmö. Arkitektkontoret Hauschild Siegel ligger bakom projektet, och där använder arkitekterna själva lastcyklar för sina vardagstransporter. 


foto: Urbana villor


Bostäderna som ska byggas på Lilla Varvsgatan i Västra hamnen i Malmö är ett pilotprojekt där boendet är helt anpassat för vardagstransporter med cykel och kollektivtrafik. En lastcykelpool ska hjälpa de boende att skjutsa barn och handla mat. 
- Två lastcyklar kommer att vara specialbyggda för att ge fler möjligheter än vanliga lastcyklar säger Anders Gustavsson, som är arkitekt och projektledare på Hauschild Siegel. 
För att skjutsa barnen planeras en större dagislastcykel med plats för minst 6 barn. En lastcykel för att skjutsa seniorer finns även med i planerna, av samma typ som Cykling utan ålder använder. Cykelsläp för att skjutsa barn ska också finnas i lastcykelpoolen. 

För att det ska vara så enkelt som möjligt att handla med lastcykel, kommer det vara möjligt att köra en lastcykel ända in i köket. Hissen görs extra stor så att lastcyklar får plats. Parkering för lastcyklar finns både på loftgångar och inomhus i markplan. 
- De flesta verkar vilja ladda sina egna batterier i sina lägenheter, säger Anders, därför behövs egentligen ingen speciell plats för laddning i cykelrummet tror vi. Om lastcyklarna ska ha el-assist behöver vi sannolikt laddning där lastcyklarna parkeras, och att batterierna sitter fast på lastcykeln.  Husets egna lastcyklar ska placeras i huvudentrén, det är det första som möter en besökare. Ett system med leveransboxar ska ge möjlighet för de boende att beställa varor med lastcykeltransporter. Företaget Move by bike ska sköta leveranserna med lastcykel. 
Serviceavtal för lastcykelpoolen kommer att finnas, så att lastcyklarna alltid fungerar. Och även service av de boendes egna cyklar planeras.

Klippern 4 kommer att ha 55 lägenheter och 34 hotellägenheter. De som bor i lägenhetshotellet kan också använda lastcykelpoolen. Pilotprojektet kommer att utvärderas och uppgraderas tillsammans med Malmö Högskola. Stadsbyggnadskontoret i Malmö stödjer projektet och är mycket positiva. 

Inspiration till transporter med lastcykel kommer från arkitekternas egna liv. Det är flera på kontoret som själva transporterar mat och barn på lastcyklar. 
- Lastcyklar är ganska vanligt i Malmö, det finns redan en viss medvetenhet om att lastcyklar klarar många vardagstransporter i Malmö säger Anders.

- Det är ett jättespännande hus som både sänker produktionskostnaden och underlättar en hållbar vardag för Malmöborna, säger Karolina Skog, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Länkar

Läs mer om lastcykelpool
Comments