Lastcyklar‎ > ‎

Barn i lastcykel

Låda för barn/barnkomfort


Avtagbart regnskydd ger bra komfort året runt.
Bräda att sitta på, med sele/bälte. Mjukt fjädrande underlag att sitta på. Sits och rygg i värmande mtrl på vintern.
Små barn kan sitta vänd mot föraren.
Ibland finns behov att både ha litet barn i lådan, och lite äldre barn kanske på cykelsits bakom föraren. 
Går det att fästa bilbarnstol för små barn i lådan?
Läs om lastcyklar byggda för transport av många barn i tex förskoleverksamhet.

Bakfiets har fäste/ställning för maxi-cosi barnsits
Varianter med olika gamla barn
  • Med bekväm sittdyna med ryggstöd på pakethållaren, kan du köra lite äldre barn. Och samtidigt skjutsa de mindre barnen i lådan på lastcykeln. 
  • Barn på sits på ramröret bakom styret är en annan variant.

https://sites.google.com/site/cyklamedlastcykel/lastcyklar/barn-i-lastcykel/Lastcykel%20barn%20Bullitt%20Jarn.jpgSäkra material


Hur ser det ut med kemikalieinnehållet i de material som finns i lådan på lastcykeln?


Utkast om säkerhet. 


Fördel med lastcykel där lastytan är framför föraren, är att föraren kan hålla barnet under uppsikt.
Fördel med lastcykel är att cykeln är byggd för att klara mer vikt än vanlig cykel. En vanlig cykelsits klarar max 22 kg. Många lastcyklar klarar 80-100kg last utöver föraren. 


Säkerhet för barn i lastcykel


Säkerheten påverkas mycket av trafikantens val av säkerhetsmarginaler. Trafikantens och medtrafikanternas val av hastighet och säkerhetsmarginaler är mycket avgörande. Om barn skjutsas i låda på lastcykel bör hastigheten anpassas. Barnets ålder har sannolikt stor betydelse för hur lådan ska konstrueras. Frågan är komplex. I bil skjutsas nyfödda direkt från BB, och i biltrafiken är krockvåldet ofta betydligt större än i cykeltrafiken. För cykelsits finns ofta rekommendation om att barn ska kunna sitta stadigt, men det kan variera i ålder mellan olika barn, 9 månader kanske är ett riktmärke. För att skjutsa barn i lastcykel borde rimligen lådan konstrueras på ett sätt, så att det är minst lika säkert som att skjutsa barn med en godkänd cykelsits. Inklusive montering, bälte och körsituation.

  • Bälte/sele bör motsvara standarden liknande i vanliga cykelsitsar för barn.
  • Fronten bör erbjuda tillräcklig höjd och skydd mot inträngning vid kollision med t.ex. stillastående bil.
  • Nackskydd och/eller högt ryggstöd för att undvika nackskador bör vara konstruerade så att barnens huvud inte lätt hamnar utanför skyddet.
  • Kan vara bra att ha handtag för barnet på insidan av lådan, minst 5cm ner från övre kant. Så att händerna är skyddade om cykeln skulle välta. 
  • Konstruktion för regnskydd ökar sannolikt säkerheten för barn vid eventuell omkullkörning, om konstruktionen för regnskyddet är någorlunda solid. 


Röster/kommentarer om säkerhet


Jag tror inte att man ska fundera så mycket på kollision med bilar. Det är bara att inse att en cykel som väger ett par tiotals kilo inte kommer att ha något att sätta emot en bil på över ett ton i fart. Det är knappast ett särskilt vanligt scenario heller, har man små barn i cykeln väljer man lite var man cyklar. Att cykeln ska vara så hög att den kommer över bilen tror jag inte heller riktigt på, och det finns fortfarande lastbilar som står för en stor del av de faktiska dödsolyckorna. Att intala sig att det finns något skydd som fungerar vid en olycka med motorfordon är nog att lura sig. Det primära skyddet är att se till att den situationen inte uppstår.


Då tror jag det är viktigare att fundera på småstötar i största allmänhet när man cyklar beträffande små barn, och detaljer som att att händerna huvudsakligen hålls innanför lådan, risken för klämskador. Att barnet finns kvar i lådan när cykeln välter.


Väderskydd för lastcyklar när en skjutsar barn


De flesta fabrikat av lastcyklar har bra väderskydd, med transparent duk så barnen kan se ut. Ofta blir det varmt och skönt även på vintern i ett väderskydd.

Regnskydd på lastcykel från Cykelfabriken
Till Bullitt finns olika varianter av Canopy som ger bra väderskydd, och funkar bra även på vintern. Två små barn får plats. 


Nihola med väderskyddUrban arrow med regnskyddWallaroo med regnskyddBakfiets.nl med regnskydd


Underordnade sidor (1): Barn på sits bakom styret.
Comments