Lastcyklar‎ > ‎Hur kan man lasta‎ > ‎

Köra trädgårdsavfall till ÅVC

Lastcykel kan funka bra när ris och trädgårdsavfall ska köras till ÅVC på vår och höst. Även för yrkesverksamma kan lastcykel fungera bra och lasta över en kubikmeter ris.

Att bygga en enkel lastrigg är relativt billigt. Det räcker med vanliga brädor, skruv och trälim. På bilden har lastcykeln en rigg för att köra stora byggskivor. Den har sen fått en extender (har ljusare trä på bilden) för att lasta ris, monterad med vingmuttrar för enklare demontering. Vanliga brädor, träskruv och trälim räcker. Jag uppskattar byggkostnaden till ca 300kr. 

Som med alla fordon och trafikslag gäller det att välja tillräckliga säkerhetsmarginaler i alla lägen. Är det fri sikt och inga andra trafikanter inom tex 50-100m går det bra att hålla normal cykelfart. I tätare samspel med andra trafikanter kan farten sänkas till skottkärrefart, eller stillastående vid tex möte. Vid behov kan fordonet även köras åt sidan.


Att cykla med stor last går bra på tvåhjulig lastcykel. På bilderna är ris och grenar lastat på tvären, lasset är ca 1,4m brett, och går bra att cykla med på de flesta cykelbanor i lågtrafik. Det är alltid bra att provcykla utan last först, och sedan öka lastmängden successivt för att vänja sig med balans och körteknik. Tina som cyklar på bilderna nedan, är van att köra tvåhjulig lastcykel, men det var första gången hon körde med denna typ av last. Det gick bra på första försöket.

 Comments