Lastcyklar‎ > ‎Test av lastcyklar‎ > ‎

Xtracycle erfarenheter

Blogg om beslutsprocessen välja longtail Xtracycle 2014

Erfarenheter och bilder från Daniel Olsson om Xtracycle.Daniel:  Xtracycle Free Radical är ett konverteringsset för att bygga om en vanlig cykel till en långcykel, long tail. Ca. 4000 kr på nätet. Den plussar 40 cm, två stora packväskor och en väldigt lång pakethållare ingår. Optimal på en lite kraftigare 26 tummare kanske, men funkar även på en racer med 28. Max 90 kilo last är rekommenderat. Vill man komma lite längre med sin packcykel är det ju en tvåhjuling man måste ha. Redan färdigbyggda varianter finns, Surly Big Dummy och Kona Ute är två bra.

Erfarenheterna är mkt goda. Min klena, men lätta, ram blir väldigt vobblig om jag t.ex. lastar några säckar cement från byggvaruhuset, men funkar fint med två barn och fulla packväskor på väg från båten. Vill man storhandla rymmer väskorna med lätthet fyra matkassar.

Ett tips är att sätta griptape på pakethållaren så håller sig prylar man spänner fast där bättre på plats.

Henrik: Jag har en sk side loader "hylla" som jag sätter på när jag ska köra tunga grejer. Man får dock vara beredd på att det lutar lite.

Henrik: Visst lastar xtracycle inte så mycket som en bullit men systemet är billigare och känns som en vanlig cykel när man cyklar på den. Det roliga är att man kan bygga ihop med vilken cykel man vill och få den precis som man vill. Jag har monterat den på flera olika cyklar och kommit fram till att en mtb ram i alu är nog bäst (men inte snyggast, som Daniels ). Angående vingligheten så märks det bara vid tung och skrymande last och det är kanske inte varje dag man kör cement säckar.

Henrik: 28 tum funkar fint. Du måste dock ha en liten converter för bakbromsen. Xtracycles bromsfäst är anpassad för 26 tums hjul men det är inga broblem. Har du navbroms behöver du inte tänka på det alls.

Comments