Lastcyklar‎ > ‎Varför lastcykel?‎ > ‎

Lastcykel genom sommarsverige

Nils Bryntesson tar lastcykeln 50 mil genom Sverige till Årjäng. Det blir en fyra dagars resa tvärs genom Sverige med barnet på sittbänken i lastcykeln.


På fyra dagar tar sig Nils Bryntesson med lastcykel från Stockholm till Årjäng. Tre av dagarna har han barnet med sig på sittbänken i sin Bakfiets. Nils kommenterar löpande sin tur i Cykla med lastcykel's facebookgrupp, där hejaropen haglar in. När detta skrivs finns över 120 kommentarer. Via appen greenalp kan alla se positionen live.

  

Cykla med lastcykel ringer upp och får en kort pratstund med Nils. 

 - Min tanke med att ta lastcykeln till Årjäng var att det skulle bli ett äventyr för barnet säger Nils. Och jag skulle ändå dit för att hälsa på och jobba i föräldrahemmet.
I vardagslivet har det funkat väldigt bra när Nils skjutsar barnen i lastcykeln. De vill gärna bjuda sina kompisar på åkturer i lastcykeln. Även på denna längre tur har det fungerat bra, Nils och barnet har upptäckt omgivningen tillsammans, och har pratat om vad de ser. Och ibland har Ipaden varit bra som underhållning för treåringen. Med lastcykeln hinner de upptäcka omgivningen, och få kontakt med människor längs vägen och andra cyklande. Treåringen vinkade till alla hon såg. I Arvika blev Nils bjuden på kallt vatten av två pensionärer, som var väldigt nyfikna på ekipaget. På sista sträckan i de Värmländska skogarna bjöd naturen på ett skådespel när solens sista strålar speglade sig i myrarnas vatten.
 - Jag ångrar att jag inte hade en bra stillbildskamera där, säger Nils. 

Utmaningar

Nils försökte välja mindre vägar, för att slippa tung trafik. Ofta med appen Google maps med cykelinställning. Appen hade tyvärr en egenhet att vilja "hoppa tillbaka" till förstahandsvalet när Nils valde en alternativ väg. För semester med lastcykel kan småvägarna bjuda på speciella utmaningar, det finns många vägbommar på de mindre vägarna, som ibland kan vara väldigt svårt att passera. Nils efterlyser bra cykelrutter mellan städer, på mindre vägar men utan vägbommar. Kanske ett bra projekt för Cykelfrämjandet?


Nils hade sedan tidigare erfarenheter att cykla 500km på 5 dagar med tandemcykel, har cyklat 80km med Bakfiets och har cyklat 70km med barn med positiva erfarenheter. Nils jobbar till vardags med social media och video för web, och cyklade t.ex. med all utrustning till Almedalen i somras.

Lastcykeln

Lastcykeln är en Bakfiets long från Gamla Enskede. Den har el-assist med två batterier, 340Wh och 439Wh . "Lilla batteriet är slut efter 47km på 80% effekt, stora batteriet gick 50km på 80% plus 33km på 60%."


Kartor

Etapp 1 länk

Etapp 2 länk

Etapp 3 länk

Etapp 4 länkComments