Påverka‎ > ‎Svenska projekt‎ > ‎

EU-projekt i Årsta

Jonas Ericson på Miljöförvaltningen efterlyser idéer för att minska bilanvändningen.

Jag har mailat Jonas om potentialen med lastcykel, och de lastcykelforum som finns.
Förslag kan mailas till Jonas på  Jonas.Ericson@stockholm.se
Tipstack till Cyklistbloggen där man också kan lämna förslag i kommentarsfält.


Mina tips till Jonas

- Lastcyklar har stor potential att minska biltrafik.
- En EU-undersökning visar att 51% av godstransporter kan ske med lastcykel i tätort.
- I Köpenhamn använder 28% av barnfamiljerna lastcykel.
Lastcykel är perfekt för familjer, att skjutsa barn och handla mat behövs ingen bil. Lastcykel klarar även inköp av skrymmande saker.
Det finns flera försök med lastcykelpool i flerbostadshus. Det finns lastcykelåkerier, och lastcykel används inom barnomsorg och i hemtjänst.


Svar från Jonas:

Detta tål absolut att tittas på. Vi samarbetar sedan många år med Graz och FGM Amor och är väl medvetna om deras arbete med mobilitet och cykling.

(El-)lastcykelpool och ev sista-milen-distribution är något vi funderat på i Årsta, även om det kanske inte är så stor skillnad på det sistnämnda och de eltåg/elbilar som man kör i Göteborg och Graz – och som vi kommer att börja med i city nästa år.

 

Ska vi få godstransporter att funka kommersiellt behöver man nog intressera någon av de större distributionsfirmorna också – godset måste ju gå i en obruten kedja hela vägen från tillverkaren till slutkund, och ju färre kockar som är inblandade längs vägen dess mindre risk för missar. Samtidigt är det ju entusiaster med ganska små egna medel – som du - som verkligen vill göra detta. Ett EU-projekt kan vara ett sätt att få ihop detta – men det kräver någon som har ett färdigt koncept och är beredd att satsa egna pengar, typ MoveByBike. En sådan aktör vill jag gärna ha med. Vet du fler än dem?

 

Har du lite mer tankar om privatanvändning? Vilka bilister är troligast att byta? Vad krävs för att de ska ta steget? Räcker det med tillgång till en pool? Gratis test en månad? etc? Sådana saker kan vi nog ta med – men hela tiden måste vi kunna visa att det ska kunna stå på egna ben efter några år.Comments