Media‎ > ‎Lastcykel i media‎ > ‎

SVT ABC om lastcykelpool Uppsala

SVT ABC visar 140505 ett inslag om Uppsala cykelförenings nystartade lastcykelpool. Fotograf, redigering och reporter: Jan-Allan Stefansson


Det mesta går att transportera med hjälp av lastcykel eller cykelsläp. Medlemmarna i Uppsala cykelförening har testat det mesta. Barn matkassar, matjord, brudpar och en och annan ärkebiskop. Allt fler lådcyklar syns på stan. Föreningen UCF vill att fler ska testa lastcykel. Inne på en gård i Uppsala packas nya lånecyklar upp. 


Ordförande i UCF Per-Eric Rosén:
Det största jag kört är en orkester med 5-6 personer.
Det har växt väldigt mycket på senare år. För kanske fem år sedan var det en sällsynthet. Lars som kör Christianiacykeln var en av de första i stan. Idag finns det kanske ett par hundra i Uppsala. Uppsala cykelförenings lastcykelpool är under uppbyggnad. Nu har vi fått projektbidrag från Trafikverket för att kunna köpa in lastcyklar. Det fungerar ungefär som en bilpool, dvs man är med i poolen och sen kan man låna lastcyklar till självkostnadspris.


Jakob Hammarbäck: Jag ser att intresset ökar väldigt mycket, det är framförallt väldigt bra i livspusslet att kunna transportera sig med cykel. Det går fortare man glider förbi bilköer i rusningstid. Det kommer mer och mer lastcyklar. De som bor inne i stan inser att man kanske inte behöver ha en bil för vardagsärenden. Och nu finns lastcyklar med alla moderna tekniska finesser.


Se inslaget på SVT play
Comments